Duben – Nový rok na Srí Lance

Sinhala & Tamil New Year

Duben je měsíc, který je na Srí Lance velmi významným, protože všichni očekávají příchod Nového roku. Přesný příchod Nového roku se tady každoročně liší. Jeho začátek vypočítává astrolog podle postavení planet Slunce, Země a Měsíce. Oficiální název je Sinhala and Tamil New Year a jako každý rok se oslavuje dne 14. dubna.

Na začátku tohoto měsíce začínají velké přípravy a spousta rodin nakupují a shánějí dárky pro své nejbližší. V každém obchodním centru to vypadá přesně tak, jako u nás před Vánocemi.

Nákupní horečka je v plném proudu. Místním zvykem také je, že oblečení smí kupovat jen starší příbuzenstvo mladším vrstevníkům.

Lidé nakupují většinou oblečení, kterým pak obdarovávají své blízké. Podle tradice by se měl totiž Nový rok přivítat v něčem novém. Spousta rodin je schopných utratit i velké částky, záleží na poměrech dané rodiny, ale ti bohatší klidně nechají v obchodech přes 40 000 rupií.

Barvy Nového roku

Každoročně je také Nový rok oslavován v určitých barvách. Pro letošní rok 2021 je světle zelená. V roce 2018, v době, kdy jsem se účastnila oslav Nového roku na Srí Lance já, to byla zlatá barva.

Oficiální přípravy a tradice začínají přibližně 12. nebo 13.dubna, kdy každá rodina začíná s velkým úklidem svých domovů. Během roku totiž většina rodin moc neuklízí, protože jsou zaneprázdnění prací a studiem. Samotný úklid dává pořádně zabrat a všechen prach a špína s pavučinami za celý rok, musí z domu ven.

Od rána všude můžete slyšet praskají petardy a hlasité melodie. Velká hostina začíná většinou okolo poledne 11:45 místního času. Ještě před tím jsou ale prvotně důležité veškeré přípravy.

Zvyky a tradice

Prvním tradičním zvykem je rozdělání ohně v centru domu, kde se poté v hliněném kotlíku vaří kokosové mléko. Oheň většinou rozdělává hlava rodiny, tedy otec. Kotlík s mlékem musí směrovat směrem na sever.

Jeden z převzatých hinduistických zvyků je také umístění kotlíku naproti obrazu nebo sošky boha Lakshmi. Lidé věří, že tento bůh přinese do domu blahobyt a hojnost.

Kokosové mléko se pak vaří do té doby dokud nezačne bublat a nepřeteče z kotlíku ven.

Tento moment je velmi důležitý, protože znamení vroucího kokosového mléka je pro lidi velkým požehnáním pro Nový rok, který díky tomu začíná. 

Kokosová vůně kouře a dýmu vnáší do domu štěstí, zdraví, hojnost a lásku po celý rok. Všechna stará práce končí a lidé se mohou vrhnout do nových věcí a začít podnikat

Proto také celá rodina sepisuje svá přání týkající se jejich kariéry do sešitu. Stačí napsat jen jedno slovo na papír, které ale bude mít spojitost s vaším povoláním a pak pro to udělat něco, co tuto činnost odstartuje. Např. pokud pracujete v dopravě, napíšete nějaký svůj cíl, co byste v tomto roce chtěli zlepšit a poté jdete nastartovat auto.

Lidé žijící na vesnici většinou zalévají květiny nebo začínají sázet nové stromy či jiné plody pro jejich obživu. Členové rodiny také zapalují vonné tyčinky, plní misky s vodou barevnými květinami a připravují stůl na velkou polední hostinu.

Typické tradiční dobroty, které nesmí na stolu chybět jsou:

  • Asmi = oblíbená sladká pochoutka z rýžové mouky, kokosového mléka a skořice.
  • Kevum/Oil cake = je vysoce smažený sladký koláček z rýžové mouky a kithulu (velmi sladký sirup)

  • Kokis = jsou vysoce pražené a křupavé kroužky (můžete je vidět i ve tvaru kytek nebo hvězd) z rýžové mouky a kokosového mléka. Tato pochoutka se považuje za tradiční srí lanské jídlo, ale svůj původ má z Nizozemska.
  • Bibikkan = bohatý tmavý vlhký koláč z drceného kokosu a krupice obvykle zdobený kešu oříšky a medovou polevou.
  • Milk rice = mléčná rýže
  • Mung Kavum = vysoce pražená a smažená sladká pochoutka z rýžové mouky plněná palmovým cukrem.
  • Aggala = sladké pečené rýžové kuličky vyrobené z kokosového ořechu, pepře a palmového cukru.
  • Thala Guli = přezdívané jako sladké a zdravé místní maso obsahující sezamová semínka. Tato pochoutka je většinou zabalená ve tvaru válečku do bílého papírku.

V podvečer se většina rodin společně vydává s plnými taškami za návštěvou svých blízkých a obdarovávají své příbuzné. Všude se koná honosná hostina. Na stole nesmí chybět různé druhy curry s rýží ani sladké či pálivé pochoutky.

Holka s hlavou v oblacích a kufry na cestách, která přistála do role pečovatelky. Ukazuji lidem, že honba za kariérou není vše a skrze vlastní zkušenost inspiruji ostatní, aby si dovolili ZPOMALIT a věnovali svůj čas těm, kterým už moc nezbývá. Rozdávám návody, jak zodpovědně zvládnout domácí péči o člena rodiny a kdy je vhodné, přistoupit k péči v lůžkových či hospicových zařízeních. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.